Historia

Kontion Konditorian historia | Rauma

Nykyisen Kontion leipomon tarina alkaa keväästä 1973, jolloin Laaksosen perhe toteutti suuren unelmansa omasta leipomoyrityksestä: Kondiittorimestari Pertti Laaksonen ja suurtalousemäntä Marja Laaksonen muuttivat Petri-poikansa ja Saija-tyttärensä kanssa Porista Raumalle pariskunnan ostettuaan pitkään toimineen Kontion Leipomon Leikarinkadulla. Kontion leipomo sai jatkaa perinteisellä ja hyväksi todetulla nimellään ja nimen kumppaniksi luotiin karhukaupungin hengen mukaisesti aito mesikämmen mestarimerkillä varustettuine leipälapioineen.


Kaveriksi äitikarhu kahvikuppeineen

Raumalaisten suussa hyvältä maistuneet perinteiset Kontion leivät ja pullat säilytettiin valikoimissa. Sen lisäksi alettiin valmistaa Porista tuodun raskin eli taikinajuuren voimin ruisleipää. Siitä tuli käsite, jota jonotettiin vuonna 1977 avatussa Vanhan Rauman leipämyymälässä, lauantaisin aina kadulle saakka. Idearikkaina ja luovina tunnetut Laaksoset halusivat kehittää leipomostaan uudenaikaisen leipomon, ja vuonna 1982 avattiin konditoria-kahvila Vanhan Rauman sydämeen, Wähä-Klöövin taloon Kuninkaankadulle. Tällöin sai isä-leipälapio-karhu kaverikseen äitikarhun kahvikuppeineen.


Kultainen kahvikuppi, tv-esiintyminen ja pitsileivos

Kontion kahvilasta tuli suosittu sekä raumalaisten että matkailijoiden parissa ja korkeatasoisesta palvelustaan kahvila palkittiin Pauligin ensimmäisellä Vuoden 1985 Kultakupilla hyvän ja oikeaoppisen kahvin valmistajana. Lisäksi Marja, Saija ja kahvilan tytöt näkyivät Mildan tv-mainoksessa, joten kahvila sai myös valtakunnallista näkyvyyttä. Rauman Pitsiviikolle kehitettiin oma pitsileivos ja kesäajaksi avattiin Pihakahvila, jonka maankuuluna kesähittinä on ollut jo vuosien ajan paikan päällä paistetut, herkulliset vaniljamunkit.


Leipomonkin yhteyteen konditoria-kahvila

Valtakadulla pidettiin 1980-luvulla hetken aikaa lounaskahvilaa, mutta Kontiolla päätettiin kuitenkin panostaa leipään, leivonnaisiin ja konditoriatuotteisiin. Leikarin toimintaa laajennettiin merkittävästi, leipomoa uusittiin ja käyttöön otettiin ajanmukaiset koneet. Rakennusta saneerattiin ja leipomon yhteydessä oleva pikku leipäkauppa muuttui 60-paikkaiseksi konditoria-kahvilaksi.


Hyvä Konditoria -ketjun perustaminen

Yrittäjäpariskunta Marja ja Pertti Laaksonen ottivat alusta alkaen aktiivisesti osaa leipurien valtakunnalliseen toimintaan, sillä alan tuotekehittelyssä mukana oleminen kuuluu menestyvän liikeyrityksen vaatimuksiin. Kansallinen toiminta tuo työn lisäksi myös kumppaneita ja ystäviä ympäri Suomen. Kontion leipomo oli ensimmäisiä leipomoita, jotka kutsuttiin viiden, alueensa parhaan leipomo-yrityksen perustamaan Hyvä Konditoria -ketjuun vuonna 1986. Lisätietoa osoitteesta www.hyvakonditoria.fi

Ketju vaalii perinteistä kahvilakulttuuria, käsityötaitoa sekä kouluttaa jäsenistöään. Nykyään ketjuun kuuluu 19 perheyritystä, joilla on 63 toimipistettä eri puolilla Suomea.


Kontioita kolmannessa polvessa

Lapset Petri ja Saija kasvoivat leivän ja pullan tuoksussa. Petri hankki itselleen kaupallisen koulutuksen ja Saija suuntautui ravintola-alalle. Molemmat juurtuivat kiinni Kontioon ja leipomo siirtyi vuonna 1991 lasten nimiin, vanhempien jatkaessa edelleen suurena tukena.

Monitaitoisen perheen lisäksi Kontiossa työskentelee kymmenkunta ahkeraa ja osaavaa työntekijää, viikonloppuisin ja kesäisin vieläkin enemmän. Saijan Katariina-tytär on jo kolmannen polven kontiolaisia ja on saanut omia vastuualueita yrityksessä. Niin perheenjäsenet kuin työntekijätkin ovat aina työskennelleet rinta rinnan tavoitteenaan hyvä laatu, ystävällinen asiakaspalvelu ja maukkaat elämykset. Kaffet ja hyvälist, sitä Kontiolta todellakin saa!

Ota yhteyttä »